A bibliodramatikus elemek, eszközök használata megelevenítheti a hittanoktatói, gyülekezeti gyermek- és ifjúsági munkánkat. A képzési napon a bibliodráma világába való bevezetésre kerül sor. Három egységben fogunk dolgozni.

Az első blokkban a bibliodráma elméleti hátterét, hatásmechanizmusát ismerhetjük meg, alapvető játékformákat, eszközkészletet veszünk végig. Ezután a bibliai szöveg vágásával, a szöveg üres helyeinek felismerésével, a bibliai szereplők kapcsolatrendszerének szociometrikus feltérképezésével foglalkozunk. Kipróbáljuk azt is, milyen a bibliodramatikus csoportjáték.

A második blokkban több kisebb játékkal kezdünk, amit az osztálytermi keretek között is lehet használni: a név történetének játékát, a szociometria közösségben is használható formáit. A szék használata is fókuszba kerül: a bibliai szerepbe lépés legegyszerűbb formája a bibliai szereplő székének kihelyezése, amelybe beleülve, mellőle szólva, hátsó hangot adva neki lehet kapcsolatba lépni a szereplővel. Végzünk egyéni szerepbe lépéseket, párbeszédeket, kapcsolati vignettákat is.

A harmadik blokkban a szobor technika lesz a középpontban. Először érzések szoborban való megjelenítését gyakoroljuk, majd bibliai szereplők bőrébe bújva alkotunk szobrokat. Végül konkrét bibliai történetek pillanatait jelenítjük meg: egy-egy találkozás, drámai szempontból fontos fordulópont szoborban történő megjelenítését. A harmadik blokk második felében kiscsoportokban dolgozunk azzal, konkrétan az aktuális osztályokban, hittancsoportokban mely történet, téma kapcsán milyen játékot, bibliodramatikus megjelenítést lehet alkalmazni?

Kategória:
jelenléti
Célcsoport:
lelkészek, hittanoktatók, vallástanárok, hittanoktatást végző pedagógus, középiskolai tanárok
Kredit érték – Lelkésztovábbképzés:
4
Kredit érték – pedagógus továbbképzés:
5
Regisztráció díja:
9 000 Ft/fő

Jelentkezni ide kattintva lehet!