A rendezvényekre on-line jelentkezhet. BelépésRegisztrációElfelejtett jelszó

Bibilia és tudomány kerekasztal-beszélgetések

A Magyarországi Református Egyház Tananyagfejlesztő Csoportjának szervezésében kerekasztal-beszélgetés sorozat indul Biblia és tudomány témakörben.

A programsorozattal elsősorban diákokat és pedagógusokat szeretnék megszólítani.

Részletesebb információ honlapjukon található: http://reformatus.hu/mutat/15775/
Kérjük, hogy az érdeklődők részvételi szándékukat az alábbi regisztrációs linken jelezzék:https://goo.gl/forms/aLqRPCLORpUgMnYo2

 

Könyvbemutató

Az Országos Református Tanáregyesület tisztelettel meghívja Önt Bibó István (ifj.): Hit és értelem - Iskola- és egyházközeli írások (Argumentum, 2018) című könyvének bemutatójára. 
A kötetet bemutatja és a szerzővel beszélget: Győri József, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának igazgatója.
A rendezvény időpontja és helyszíne: 2018. november 30. 15 óra, Debreceni Református Kollégium Díszterme (Debrecen, Kálvin tér 16.)
A könyvbemutató, amelyre a Tanáregyesület tisztújító közgyűlése után kerül sor, minden érdeklődő számára nyilvános.

                                              

 

Lehetőségek Pedagógusoknak a Csodák Palotájában

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a Csodák Palotája pedagógusoknak szóló programajánlóját. Az intézmény tájékoztatása szerint nagyobb csoportok esetén vagy ha egy intézmény a tanév folyamán több csoportot tud hozni, akkor egyedi kedvezményeket tudnak biztosítani. Az óvodásoknak október hónapban a Csopa Batyu programot  a megvásárolt belépőjegy mellé ingyen biztosítja a Csodák Palotája.

A tantestületeknek, tanári csoportoknak ingyenes módszertani napot is kínálnak.   

A Csodák Palotája tájékoztató kiadványa INNEN letölthető.

 

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának a 2017/2018-as nevelési évre, tanévre vonatkozó Tanévkezdő kiadványa INNEN letölthető.

 

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának a 2017/2018-as nevelési évre, tanévre vonatkozó Tanévkezdő kiadványa INNEN letölthető.

 

Az Oktatási Hivatal képzési felhívása

A 2017. és 2018. évi szakértői és szaktanácsadói igények pontosítása, valamint a munkaköri és területi szempontok elemzése alapján az Oktatási Hivatal (továbbiakban: OH) 2017. júniusában továbbképzéseket indít

-              a pedagógiai-szakmai ellenőrzési és pedagógusminősítési szakértői feladatok, valamint

-              a szaktanácsadói feladatok ellátása érdekében.

A képzések célja a pedagógusminősítéssel és pedagógiai-szakmai ellenőrzéssel kapcsolatos szakértői feladatok, valamint a szakmai szolgáltatáson belüli szaktanácsadói feladatok jogszerű, szakszerű, zavartalan és hosszú távú ellátásának biztosítása. A szakértői/szaktanácsadói létszám növekedése révén az egyházi intézményekben zajló látogatások szervezése zavartalanabbá válhat.

A képzésekre történő jelentkezés feltételeit, a képzésbe való bekapcsolódás, valamint a szakértői/szaktanácsadói munka végzésének követelményeit az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) megjelent felhívásokból részletesen megismerhetik. 

 

 

Összefoglaló a Keretantervi rendelet 2017. májusi módosításáról

A kerettantervek kiadásáról és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012 (XII. 21.) EMMI rendelet 2017 májusában újabb módosításon esett át.  Hatályba lépett akiherdetésétől számított 2017. május 13-án. A változtatás összefoglalója innen letölthető.                                                                             

 

Cyril O’Regan: Modernity and the Gnostic Thesis

Cyril O’Regan az University of Notre Dame teológus-filozófus professzora 2017. május 24-én 14.00 órai kezdettel tart előadást a KRE BTK 104-es termében Modernity and the Gnostic Thesis címmel. Cyril O’Regan fő kutatási területe a rendszeres teológia és a modern európai teológia történet. A legjelentősebb témája a gnózis megjelenése a modernitásban. Erről több kötetet is megjelentetett, amelyeknek igen komoly tudományos visszhangja van.  A KRE BTK-n tartandó előadása épp ezt a kérdést járja körül. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. Az esemény plakátja innen letölthető. 

 

Tájékoztató a 2018. évre vonatkozó pedagógusminősítés feltételeiről, határidőiről

Az oktatásért felelős miniszter 2017. február 28-án közzétette a 2018. évre vonatkozó pedagógusminősítési keretszámot, a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit Miniszteri Közleményében, amely itt elérhető.

A közlemény adatolható elemeit az alábbiakban szedtük sorba:

 • A 2018. évre vonatkozó pedagógusminősítési keretszámot 35 000 főben határozta meg
 • Akik jelentkezésüket követően bekerülnek a 2018. évi minősítési tervbe, azok számára a részvétel kötelező. Visszalépésre nincs lehetőség, ezért a feladatok mérlegelése mellett kell döntést hozni a jelentkezésről.
 • A kiírás szerinti különös feltételeknek legkésőbb ajelentkezés időpontjában (2017. március 31.) kell megfelelni.
 • Minősítési eljárások előzetes dokumentációját, a portfóliót/pályázatot 2017. november 25-éig kell elkészíteni.
 • A jelentkezést a pedagógus kezdeményezi úgy, hogy a jelentkezési lap két példányát aláírva 2017. március 31-éig benyújtja az intézményvezetőnek, ahol aktív jogviszonya van. Korábbihoz képest rövidebb a jelentkezési időszak!
 • A jelentkezéseket az intézményvezető az informatikai felületen2017. április 15-éig véglegesíti.
 • A pedagógusokat az OH értesíti a jelentkezés megtörténtérőla KIR személyi nyilvántartásban rögzített e-mail címükön.
 • Amennyiben 2017. április 15-ig az intézményvezető nem, vagy hibásan rögzítette a jelentkezést, a jelentkező pedagógus, az Oktatási Hivatal területileg illetékes Pedagógiai Oktatási Központja részére benyújtott, aláírt kérelemmel 2017. május 10-éig még kérheti a 2018. évi minősítési tervbe való felvételét, vagy az adatok helyesbítését.
 • Az Oktatási Hivatal ellenőrzi a rögzített adatokat, és az oktatásért felelős miniszter 2017. június 20-áig dönt a következő évben minősítő vizsgán, minősítési eljárásban részt vevő pedagógusok köréről.
 • A döntés meghozatalát követően, legkésőbb 2017. június 30-áig értesíti a pedagógus kollégákat és a munkáltatókat.
 • A díjköteles eljárásoknál (megismételt minősítő vizsga vagy minősítési eljárás, Mesterpedagógus/ Kutatótanár célfokozat eljárása) díjbefizetésre 2017. június 30-át követően harminc nap áll rendelkezésre a bekerült jelentkezőknek.

Az Oktatási Hivatal valamennyi köznevelési intézmény számára megküldi a jelentkezéssel kapcsolatos fontos és hasznos információkat, valamint a jelentkezési lap nyomtatványát.

Jelentkezésre kötelezettek:

 • akik gyakornoki ideje a 2018. évben jár le,
 • akiknek első minősítő vizsgája sikertelenül zárult és meghosszabbított gyakornoki idejük a kormányrendelet alapján 2018. évben jár le,
 • NOKS dolgozók akik rendelkeznek pedagógus szakképzettséggel, szakképesítéssel és a gyakornoki idejük 2018. évben jár le,
 • Gyvt. hatálya alá tartozó intézményekben, pedagógus munkakörben, egységes óvoda-bölcsődében felsőfokú végzettséggel kisgyermeknevelő munkakörben foglalkoztatottak, akiknek a gyakornoki ideje a 2018. évben jár le.

Minősítési eljárásra jelentkezhetnek:

 • Pedagógus I. fokozatba sorolt pedagógusok, akik legalább 20 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek.
 • Pedagógusok, akik legalább 8 év szakmai gyakorlattal és pedagógus szakvizsgával rendelkeznek.
 • Pedagógus I. vagy ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba sorolt pedagógusok, akik minősítési eljárása sikertelenül zárult 2015. vagy 2016. évben.

Mesterpedagógus fokozathoz szükséges minősítési eljárásra jelentkezhetnek:

 •  Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógusok, akik legalább 32 év szakmai gyakorlattal és pedagógus szakvizsgával rendelkeznek.
 • Pedagógus I. vagy Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógusok, akik a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértői, továbbá a szaktanácsadói feladatok ellátásra jelentkeznek, és már rendelkeznek a megadott feltételekkel (legalább 14 év szakmai gyakorlat, pedagógus-szakvizsga, és megfelel az OH továbbiakban megadott feltételei)

Kutatótanár fokozathoz szükséges minősítési eljárásra jelentkezhetnek:

 • 2017. március 31-én aktív jogviszonnyal rendelkező végleges Pedagógus II. vagy Mesterpedagógus fokozatba besorolt pedagógusok, akik rendelkeznek (legalább 14 év szakmai gyakorlati idő, a munkakörük ellátásához szükséges végzettséghez és szakképzettséghez kapcsolódó szakterületen szerzett tudományos fokozattal vagy 1984. szeptember 1-jeután szerzett egyetemitudományos fokozattal (dr.univ.) rendelkeznek, és rendszeres szakmai publikációs tevékenységet folytatnak)

A különös feltételeknek legkésőbb a jelentkezés időpontjában (2017.03.31.) kell megfelelni.

Amennyiben kérdés merül fel a jelentkezéssel kapcsolatban, a RPI kollégái állnak rendelkezésre. Előreláthatóan idén is a nyár elején és ősszel szervezünk portfólió-készítő egy napos képzéseket a jelentkező kollégák számára, melyet aktuálisan meghirdetünk majd honlapunkon.

                                                

 

Ingyenes IKT szakmai anyagok!

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) kidolgozott egy új ECDL modult, melyet kifejezetten pedagógusoknak szánnak. Az IKT pedagógusoknak elnevezésű modul tartalmazza mindazokat az IKT, info-pedagógiai, tartalom megosztási ismereteket, melyek gyakorlati segítséget nyújtanak a nem informatika szakos pedagógusoknak az IKT eszközök tanításban való alkalmazásához.

A modul tankönyve és a hozzá tartozó mellékletek ingyenesen letölthetők, használhatók! 

Az ECDL modul(ok) szervezett keretekben történő elvégzésével a 7 évenkénti kötelező pedagógus továbbképzés is teljesíthető.

A képzésről bővebben ITT olvashatnak.

                        

 

Meghívó iskolatörténeti kiállítás megnyitójára

A Református Tehetséggondozó Alapítvány kuratóriuma szeretettel és tisztelettel meghívja a Protestáns iskolatörténeti mozaik c. vándorkiállítás első megnyitójára, melyet Pécsett 2016. október 25-én (kedden) 10.00 órakor Pécsett, a Tudásközpontban tartanak. A kiállítást Dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár (EMMI) nyitja meg. Vendégünk lesz Dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos (Reformáció Emlékbizottság). Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

 

2016. szeptember 21-22-én Nick Vujicic Magyarországra érkezik azzal a céllal, hogy a 13-18 éves korosztály számára fogalmazza meg üzenetét önmagunk és mások elfogadásával kapcsolatban.

A szeptember 22-én, délelőtt 11h-kor tartandó diákoknak szóló előadás különlegessége, hogy regisztrációt követően,  minden magyar iskola online bekapcsolódhat és Nick hiteles üzenete egy egész nemzedékhez juthat el egyszerre!

Várjuk minden magyarországi iskola csatlakozását!

 

Megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának tanévkezdést támogató szakmai anyaga a 2016/2017. tanévre

A dokumentum INNEN letölthető.

               

 

Megjelentek a Mesterpedagógus és Kutatótanár fokozatok elérését célzó minősítési eljárásokat szabályozó útmutatók

A szakmai anyagok letölthetők az Oktatási Hivatal honlapjáról.

                                     

 

Kárpát-medencei Református Középiskolák XXI. Találkozója

Július 3. és 6. között rendezték meg Tatán a Kárpát-medencei Református Középiskolák Találkozóját, a Tatai Református Gimnázium szervezésében. A találkozón már 21. alkalommal gyűltek össze a református középiskolák képviselői, hogy még szorosabbá fűzzék kapcsolataikat, kicseréljék tapasztalataikat, hitükben, küldetésükben megerősödjenek. A programot hétfőn délelőtt ünnepi istentisztelettel nyitották meg a Református Templomban, ahol igét hirdetett Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, köszöntőt mondott Bellai Zoltán püspöki főtanácsos, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-és ifjúságügyért felelős államtitkára, Király András György, a bukaresti Tanügyminisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára, Bencsik János országgyűlési képviselő és Michl József polgármester.

A hét folyamán a találkozó résztvevői többek között fórumokon és fakultációs programokon, táncházban és vetélkedőkön vesznek részt.

A találkozó Zárónyilatkozata INNEN, a diák-zárónyilatkozat INNEN letölthető. 

                   

 

 

MEGHÍVÓ az Értéktermő Református Tehetségközpont "Értéktermés" konferenciájára

2016. május 27-28-án célunk egy olyan országos konferenciát megtartani, ahol egyértelművé tehetjük a most formálódó Értéktermő Református Központ feladatát és azon területeket, amelyekben az intézményekkel tudjuk a tehetséggondozás ügyét közösen szolgálni.

A konferencia 4 fő téma köré csoportosul:

·         Az országos és a kerületi tehetségsegítő tanácsok szerepe a református közoktatásban.

·         Hogyan válhatunk tehetségponttá és milyen előnye van egy intézmény számára?

·         Az Értéktermő Tehetségközpont szerepe az intézmények segítésében

·         A gazdagító programban résztvevő pedagógusok felkészítése a következő évi PILOT programokban.

 

A konferencia meghívója és programja  INNEN letölthető.

 

2016. március 1.: 2017.évre vonatkozó pedagógus minősítési keretszámok - a Kormány honlapjáról

Az oktatásért felelős miniszter a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő

végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) 10. § (1) bekezdése alapján a 35 000 főben határozta meg a 2017. évre vonatkozó
pedagógus minősítési keretszámot a 6630-2/2016/KOPKA iktatószámú határozatában.

Az emberi erőforrások miniszterének határozata a 2017. évre vonatkozó pedagógus minősítési keretszámról itt olvasható.

 

2015. november 24.: Finn-magyar oktatási konferencia a Pünkösdi Teológiai Főiskolán. 

Finn-magyar együttműködés az oktatásban és az iskolai szolgálatban

címmel konferenciát szervez a Magyar Pünkösdi Egyház melyre tisztelettel meghívja az lelkészeket, hitoktatóit, az Egyházi  fenntartású iskolák igazgatói, és a keresztény pedagógusokat.

Időpont :2015. november 24.  9:30-17:00

Helyszín: Pünkösdi Teológiai Főiskola, Budapest XVIII.ker. Gyömrői út 89.

A konferencia mottója:

Mestertanárunknak, Jézusnak az  életfilozófiája: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok,  és meg vagytok terhelve, és megnyugvást adok nektek. ... Tanuljátok meg éntőlem, hogy szelíd és alázatos vagyok, és nyugalmat találtok lelkeiteknek.” Máté 11,28-29

Szeretettel hívjuk iskolák igazgatóit, tanárait és oktatásban részt vevő szakembereket hitoktatókat és lelkészeket, hogy megismerhessük jobban a finn oktatási rendszert és azt a stratégát, amely a finn oktatási rendszert Európa élmezőnyébe emelte. Előadóink a finn oktatás rendszer szakértői, akik szeretnék segíteni a magyar oktatási szakembereket is megosztva tapasztalatikat a magyar kollégákkal.

A konferenciát a Magyar Pünkösdi Egyház szervezi, de a konferenciára szeretettel hívjuk más Egyházak oktatási szakembereit, valamint az állami oktatásban résztvevőket is.

Előadók:

·       Pekka Tapani IIvonen, aki oktatási tanácsadó a finn országos Vezetői Tanácsban (független oktatási Minisztériumi osztály), az Oktatási Minisztérium számára részt vett a tanterv kidolgozási bizottságban is elnökkén;

·       Leevi Ahopelto, aki a finn iskolai szolgálat nemzetközi igazgatója, valamint Magyarországról dr. Pataki Mihály címzetes igazgató,aki az Europai Unió Oktatási Szövetségének Tagja (European Federation of Education Employers – EFEE).

 

A konferencia egyházi felelőse: Pataky Albert a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke
A konferencia szakmai felelőse: dr. Pataki Mihály címzetes igazgató az Europai Unió Oktatási Szövetségének Tagja (European Federation of Education Employers – EFEE)
  

 

2015. június 4.: A www.reformatus.hu oldalon olvasható jó hír: Félmilliárd forint a református oktatásra