A rendezvényekre on-line jelentkezhet. BelépésRegisztrációElfelejtett jelszó

Mérés-értékeléssel kapcsolatos kérdéseivel, észrevételeivel forduljon bizalommal Bánné Mészáros Anikó pedagógiai szakértőhöz!

 

                                      

 

 

Az Országos Kompetenciamérés (OKM) református adatainak idősoros elemzése: 2010-2019 közötti adatok feldolgozása

A 2019-es OKM mérés szám szerint a 10. volt, melyet az RPI munkatársai az évek során elemeztek. Felvetődött, hogy álljunk meg és nézzünk rá az elmúlt 10 év eredményeire, vizsgáljuk meg a változásokat, a tendenciákat. Ezt erősítette az a körülmény is, hogy 2020 májusában a pandémiás helyzet miatt elmaradt a szokásos évi OKM mérés, így ennek elemzése helyett jutott idő az elmúlt évek áttekintésére.

Az elemzés alapértelmezésként a 2010-2019-es időszak adataira terjedt ki, de néhány területen csak 2012-tól vagy csak 2014-től kezdődően rendelkezünk adatokkal. (Ennek oka a 2010-2013-as utólagos adatlekérés, illetve az évek során néhány területen praktikus okokból megváltoztattunk a vizsgálandó csoportok kialakítását.)

 

Az elemzés során igyekszünk a református adatokat minél több területen összevetni az országos adatokkal, illetve felrajzolni a 2010-2019 közötti időszak református adataiban bekövetkezett változásokat. Az összefoglaló tanulmány INNEN letüéthető. 

 

A 2019-es OKM református eredményeinek összefoglalója

Az RPI munkatársai az előző évek hagyományaihoz híven ebben az évben is elkészítették a református fenntartású iskoláknak az Országos Kompetencia Mérésen elért eredményeit szemléletesen bemutató grafikus összefoglalóját. A sokféle összehasonlítást is lehetővé tevő összefoglaló nemcsak a legutóbbi, a 2019. évi mérés, hanem - az elérhető adatok függvényében - több évre visszamenő adatokat is tartalmaz. Reméljük, hogy ezzel is hozzájárulhatunk az intézkedési tervek elkészítéséhez, az intézményi eredmények feldolgozásához és értelmezéséhez – ezáltal is segítve az intézmények önértékelési és önfejlesztési folyamatát.A teljese elemzés INNEN letölthető. 

A 2018-as OKM református eredményeinek összefoglalója

Az RPI munkatársai az előző évek hagyományaihoz híven ebben az évben is elkészítették a református fenntartású iskoláknak az Országos Kompetencia Mérésen elért eredményeit szemléletesen bemutató grafikus összefoglalóját. A sokféle összehasonlítást is lehetővé tevő összefoglaló nemcsak a legutóbbi, a 2018. évi mérés, hanem - az elérhető adatok függvényében - több évre visszamenő adatokat is tartalmaz. Reméljük, hogy ezzel is hozzájárulhatunk az intézkedési tervek elkészítéséhez, az intézményi eredmények feldolgozásához és értelmezéséhez – ezáltal is segítve az intézmények önértékelési és önfejlesztési folyamatát.

A grafikus összefoglaló INNEN letölthető. 

A 2017-es OKM református eredményeinek összefoglalója

Az RPI munkatársai az előző évek hagyományaihoz híven ebben az évben is elkészítették a református fenntartású iskoláknak az Országos Kompetencia Mérésen elért eredményeit szemléletesen bemutató grafikus összefoglalóját. A sokféle összehasonlítást is lehetővé tevő összefoglaló nemcsak a legutóbbi, a 2017. évi mérés, hanem - az elérhető adatok függvényében - több évre visszamenő adatokat is tartalmaz. Reméljük, hogy ezzel is hozzájárulhatunk az intézkedési tervek elkészítéséhez, az intézményi eredmények feldolgozásához és értelmezéséhez – ezáltal is segítve az intézmények önértékelési és önfejlesztési folyamatát.

Az összefoglaló segít összehasonlítani a református eredményeket az országos eredménnyel, segít annak megállapításában, hogy mely mutatók egyeznek meg az országos átlaggal és melyekben van eltérés, és az milyen irányú.

A részletes elemzés INNEN LETÖLTHETŐ.

A 2016-os OKM református eredményeinek összefoglalója

Az ITT LETÖLTHETŐ elemzéssel lehetőséget szeretnénk adni iskoláink mérés-értékelési csoportjainak, hogy alaposabban is kielemezhessék a református adatokat, több szempontból is összevethessék saját teljesítményüket a református eredményekkel.

Az elemzés során a következő kérdésekre próbáltunk választ adni:

 

1.      Milyen arányban jelennek meg a mérés során figyelembe vett speciális csoportok a református tanulók körében?

2.      Hogyan viszonyul a református átlag az országos átlaghoz?

3.      Mennyiben tükrözik a matematika osztályzatok a kompetenciákat?

4.      Milyen a tanulóink CSH-index átlaga és az ahhoz viszonyított mérési eredménye?

5.      Van-e különbség az egyházkerületek eredményeiben?

6.      Mások vagyunk-e, mint a „nagy átlag”? 

A 2015-ös OKM református eredményeinek összefoglalója

Az ITT LETÖLTHETŐ grafikus összefoglalóval segítséget szeretnénk nyújtani a református iskolák OKM mérésen nyújtott eredményeinek vizsgálatához. Az összefoglaló segít összehasonlítani a református eredményeket az országos eredménnyel, megvizsgálni, hogy mely mutatók egyeznek meg az országos átlaggal és melyekben van eltérés, valamint milyenek az egyes egyházkerületek iskoláinak egymáshoz viszonyított eredményei.

A 2014-es OKM református eredményeinek összefoglalója

A dokumentum innen letölthető.

A 2010-2013 évi OKM református eredményeinek összefoglalója

Az RPI munkatársai elkészítették átfogó elemzésüket a református iskolák 2010-2013 közötti kompetencia-mérési eredményeiről. A dokumentum INNEN letölthető. A fenntartók számára készült rövidített összefoglaló INNEN letölthető. 

                                                                                                                             

Belső vizsgák a református iskolákban

Bánné Mészáros Anikó és Görög Tímea összefoglalója innen letölthető

Az összefoglaló táblázat-melléklete innen letölhető